Recept: Žemlovka s jablky
Lednice domácností praskají ve švech, stejně jako nákupní vozíky v supermarketech – i takový je dnešní obrázek Vánoc a silvestrovských oslav. V tyto sváteční dny si zkrátka rádi dopřáváme trochu víc od všeho a po Novém roce jsme rádi za každou ušetřenou korunu.
Připravili jsme pro vás recept ze surovin, za které utrácet nemusíte – doma je po svátcích zaručeně najdete. Upekli jste příliš velkou vánočku, nakoupili moc rohlíků na jednohubky a ve spížce máte trochu rumu, který se už nevlezl do cukroví? Po vzoru starého pořekadla „dobrá hospodyňka i pro pírko přes plot skočí“ spotřebujte vše, co se dá a připravte si po generace oblíbenou žemlovku.
Co budeme potřebovat?
4 větší jablka
4 lžíce másla
plátky tvrdší vánočky či jiného pečiva
2 střední vejce
1/2 hrnku mléka
2 lžíce rumu
2 lžíce skořicového cukru
2 lžíce džemu
rozinky
Postup přípravy
1. Než se pustíme do příprav, zapneme si troubu přibližně na 180 °C. Zatímco se bude předehřívat na požadovanou teplotu, zvládneme v klidu připravit veškeré suroviny.
2. Jako první si oloupeme jablíčka, rozpůlíme je a vykrojíme jádřince. Jablka nakrájená na kousky lehce opečeme na másle s cukrem. Zbylým máslem vymažeme zapékací misku.
3. Nakrájenou vánočku lehce namočíme do promíchané směsi mléka, žloutků, cukru a rumu. Kousky vánočky uložíme do vymazané misky a prokládáme je pečenými jablky. Vše pokapeme džemem (nám se osvědčil rybízový, ale vyzkoušet můžete jakýkoliv jiný), zalijeme zbylým mlékem s cukrem a pečeme asi 25 minut (než horší vrstva zezlátne).
4. Poté misku vytáhneme, žemlovku zalijeme ušlehaným sněhem z bílků a na dalších 5 minut dáme zapéct do trouby.
5. Žemlovku můžeme podávat teplou i studenou, na snídani i na oběd. Dobrou chuť!
Náš tip: Moučník můžeme také zapéct v malých miskách a podávat jej v nich.