Recept: Rajská omáčka podle Lucie
Tenkrát jsem se na Mikuláše schovávala pod jídelním stolem a byla smířená s tím, že si mě odnese čert. Básničku s námi ve školce sice procvičovali, ale já nedávala pozor.
Poslední záchranou před branami pekel mi mohl být můj oblíbený verš. Vyšel ze mě jedním dechem: „Mám tě ráda miláčku, jako rajskou omáčku.“ Věřte tomu nebo ne, pro tentokrát byl černý puntík z knihy hříchů odstraněn. K mé velké radosti byla rajská i na nedělní oběd. Ostatně jako každý týden, protože jsem byla notorický nejedlík a nic jiného nechtěla. Maminky, neřešíte podobný problém?
Po sladké, rajčatové chuti se mohou utlouct i ty děti, které nad jiným jídlem ohrnují nos. A je jedno, jestli ji doplníte knedlíkem nebo těstovinami. Recept na rajskou omáčku by proto neměl v našem magazínu chybět. Pro tento neobyčejně obyčejný pokrm jsem zabrousila do kuchařky, podle které ji dělá moje rodina a která dala vzniknout říkance pro čerta.
Dobrou chuť! Lucie z Bembo.cz
Na 5 porcí budete potřebovat:
- 80 g margarínu
- 20 g cibule
- 60 g kořenové zeleniny
- divoké koření
- celá skořice
- 80 g hladké mouky
- 200 g rajčatového protlaku
- půlka citronu
- 1/2 vývaru
- sůl
- ocet
- cukr
Krok 1: Na horkém tuku mírně osmahneme oloupanou, na tenké plátky nakrájenou cibuli a očištěnou, opláchnutou zeleninu. Přidáme divoké koření a rozlámanou skořici, přisypeme prosátou mouku a připravíme světlou zásmažku.
Krok 2: Do hotové zásmažky přimícháme rajčatový protlak, zalijeme ji chladným vývarem a pečlivě rozšleháme. Uvedeme do varu, přidáme pečlivě opláchnutý, na plátky nakrájený citron a za občasného prošlehání vaříme zvolna nejméně půl hodiny.
Krok 3: Provařenou omáčku ochutíme solí, octem a cukrem, znovu krátce povaříme a procedíme hustím cedníkem.
Výsledek? Načervenalá až červená omáčka, typické rajčatové, mírně sladkokyselé a kořenné vůně. K rajské omáčce se nejvíc hodí vařené hovězí maso, vyzkoušet ale můžete i sójové plátky nebo tempeh. Jako přílohu připravte knedlík nebo těstoviny.